4 mei 2023 | Nieuwe Kerk Huizen | 21.00 – 21.50 uur (inloop vanaf 20.15 met koffie)

Herdenken: Requiem Maurice Duruflé

Kamerkoor Vocaliber o.l.v. Richard Vos
Toegang gratis. Aan de uitgang wordt een bijdrage naar draagkracht gevraagd.

Op donderdagavond 4 mei a.s. is er een bijzonder concert, georganiseerd door het Muziekatelier Huizen, in de Nieuwe Kerk van Huizen in het kader van de Nationale Dodenherdenking. Jaarlijks herdenken we op 4 mei alle burgers en militairen die als gevolg van oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

Herdenken
Muziek die past bij herdenken is o.a. het Requiem (Requiem aeternam, dona eis Domine – Heer, geef hun eeuwige rust).
Oorspronkelijk is het Requiem een katholieke mis waarin afscheid wordt genomen van een overledene. Honderden jaren heeft het Requiem enkel in zijn oorspronkelijke gregoriaanse gedaante bestaan, maar vanaf ca. 1450 hebben veel grote componisten zich laten inspireren tot het schrijven van magistrale nieuwe dodenmissen. Het meest theatrale Requiem is ongetwijfeld dat van Verdi, een werk dat vooral in de concertzalen wordt gespeeld. Dat geldt ook voor het Requiem van Mozart, dat ook een meer concertant karakter heeft.

Duruflé
Op 4 mei a.s. zal het Requiem (1947) van de Franse componist Maurice Duruflé (1902-1986) worden uitgevoerd. Het bijzondere van dit 9-delige werk is dat het helemaal gebaseerd is op het Gregoriaanse Requiem waardoor het veel meer een sacraal karakter heeft dan bijvoorbeeld het Requiem van Verdi.
Van het Requiem van Duruflé bestaan 3 versies: een versie met grote orkestbezetting, met kleine orkestbezetting en een versie met orgelbegeleiding en cello. Laatst genoemde versie zal klinken in de Nieuwe Kerk.

Het Requiem van Duruflé zal worden uitgevoerd door Kamerkoor Vocaliber o.l.v. Richard Vos. Het orgel wordt bespeeld door Cees-Willem van Vliet. Verdere medewerking verleentdoor Judith van den Dool – mezzosopraan en Gadze Heeres – cello.

De aanvang van het concert is 21.00 uur en de toegang is vrij. Inloop vanaf 20.15 met koffie. Het concert duurt circa 50 minuten.
Aan de uitgang wordt een bijdrage naar draagkracht gevraagd.